Maatschappelijke thema's - Boerenland


In deze rubriek komen ontwikkelingen en gebeurtenissen aan de orde, die de afgelopen negentig jaren de bewoners van de straat beroerden.

Diemerbrug en ook het Diemen van het eerste uur was boerenland. Weide met slootjes, boerderijen, grazende koeien en ander vee in de wei. De Schoolstraat van vroeger jaren liep dood op een hek: het hek stond voor de wei en markeerde het einde van de bebouwing van de Schoolstraat.
Aan de overkant van de oneven nummers in het tweede blok van de straat lag in de jaren dertig en in de oorlogsjaren een groot braakliggend terrein – ook oorspronkelijk weiland. In de verte kan men boerderijen zien, ‘De school met den Bijbel’ en enkele huizen van de Ouddiemerlaan. Naarmate de huizen- en wegenbouw oprukte, werd het boerenland meer verdrongen. De natuur verloor terrein, het boerendorp verstedelijkte. De oer-Diemenaren (Diemenezen) zagen met lede ogen toe, dat hun dorp van hen vervreemdde en het dorpse karakter verdween. Een impressie van de ontwikkeling in woord en beeld hoe een boerendorp ondanks de verstedelijking toch zijn dorpse karakter behield. Over ‘slootjes’ in de achtertuinen en Diemenezen die nog steeds op klompen lopen.


Vijf vrijgezellen
Diemense jongens op de hoek van de Schoolstraat en de Burgemeester Van Tienenweg; achter hun rug de boerderij van boer Willem Vedder – op de plaats waar nu de Diemer apotheek gevestigd is.
Van links naar rechts: Manus van Es (Schoolstraat 9), Jasper van der Linde (woonde op nummer 13), Gerrit Brans (vriend Jasper), Piet van Es (Schoolstraat 9) en Tjeerd Rinia (vriend Jasper, woonde in bij het gezin). De foto werd gemaakt in 1937. Het gezin Van der Linde woonde tussen 1931 en 1956 in de Schoolstraat op nummer 13.


"Imitatie-tweeling"
Rechts Wiepkje van der Linde (Schoolstraat 13), links haar vriendinnetje Ali,  -op het hek voor het weiland aan het einde van de Schoolstraat waar toen de Duikersloot liep en nu het Schoolpad is.