Bijzonderheden - Natuur


De schilderijen van Karel Kolumbis waren realistisch van stijl. Hoe realistisch blijkt wel uit de foto’s van tuinen en bloemen uit de straat.


De zomertuin in de Schoolstraat (begin jaren zeventig)
Karel Kolumbis schildert een schitterende kleurenpracht in de achtertuin steeds vanuit een ander perspectief. In dit schilderij staat de authentieke schuurdeur van Schoolstraat 51 afgebeeld met de oorspronkelijke roedeverdeling van vier raampjes. Vergelijk de schuur met de foto hieronder van de schuur in de tuin van Schoolstraat 41 - zo’n veertig jaar later.


Foto van achtertuin Schoolstraat 41
Drie jonge kinderen in de tuin van Schoolstraat 41 - v.r.n.l: Sem van Gelder, Niels Hupperts en Jesca Dembinski. Op de achtergrond de schuur met deur en raam met roedeverdelingen. Het onderste - vierde - paneel van de schuurdeur is niet meer van glas, maar vervangen door een triplex-houtplaatje.


De lentetuin
Vader Karel Kolumbis (1893-1983) kon indrukwekkend realistisch schilderen met prachtige, levensechte kleuren.


Buurmans pioenroos in de voortuin
De pioenroos in de voortuin van Ronald van Gelder (Schoolstraat 41) stond vroeger in de tuin van Peter Smit, zijn voormalige buurman van Schoolstraat 43, die zoals men dat wel noemt ‘groene vingers’ had. Een aandenken dus aan de buurman.


Reuze Rode Roos
De rode roos in de voortuin van Ronald van Gelder (Schoolstraat 41) die denkt dat hij zonnebloem is.